Werken in hitte. Wat mag wel en niet?
De zomers in Nederland worden steeds warmer, met zelfs temperaturen boven de 30 graden. Werken in deze hitte kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Bij welke temperatuur moet je nog werken? Op deze pagina lees je hier meer over.
Wat zegt de wet over werken in hitte?
Artikel 6.1 van het Arbobesluit bepaalt dat de temperatuur op de werkplaats geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid van werknemers. Hierbij wordt rekening gehouden met de aard van de werkzaamheden die door de werknemers worden verricht en de fysieke belasting die daar het gevolg van is. In de wet worden geen specifieke maximumtemperaturen genoemd. Wel bestaan er richtlijnen. Zo zijn de vakbonden van oordeel dat er een onwerkbare situatie bestaat bij temperaturen boven de 30 graden. Van belang is verder dat niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of we het warm hebben, maar ook de luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, direct zonlicht en kleden spelen een belangrijke rol.
Maatregelen ter verbetering van arbeidsomstandigheden
In het kader van goed werkgeverschap moet je werkgever er alles aan te doen om gezondheidsklachten te voorkomen. Doet je werkgever dit niet? Dan kan je werkgever hier mogelijk aansprakelijk voor worden gesteld.
Van de werkgever mag worden verwacht dat bij hoge temperaturen gebruik wordt gemaakt van onder meer de volgende maatregelen.
- Koude dranken aanbieden,
- Duur van werkzaamheden in de warme inkorten,
- Werkzaamheden afwisselen met werk op een koelere plek,
- Goede zonwering voor de ramen,
- Goede ventilatie op de werkplek,
- Vermijden of verminderen van zware lichamelijke inspanning,
- Warmteproducerende machines moeten zoveel mogelijk worden uitgezet of verplaatst,
- Inlassen van extra pauzes,
- Dragen van luchtige kleding,
Wat te doen bij gezondheidsklachten?
Bij gezondheidsklachten is het raadzaam om tijdig advies in te winnen bij de bedrijfsarts. Veel werknemers durven niet te klagen over de warmte uit angst voor ontslag. Als werknemer kun je echter niet zomaar worden ontslagen. Je werkgever is verplicht te zorgen voor een gezonde werkomgeving. Het is dan ook belangrijk om in warme dagen het hoofd koel te houden en dit onderwerp bespreekbaar te maken als je werkgever geen of onvoldoende maatregelen neemt.
Wil je meer informatie over arbeidsvoorwaarden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
1 reactie
Bedankt voor het delen van dit artikel over werken in extreme hitte. Bij ons op kantoor was het vorig jaar ook erg warm. Gelukkig konden we ervoor kiezen om een gedeelte van de dag thuis te werken, maar hopelijk komt er dit jaar een gepaste oplossing. Als het goed is worden er dit jaar meer maatregelen genomen.
Reacties zijn gesloten.