045 - 511 2657 (gratis intake)
menu

Een ontslag op staande voet is een directe opzegging van je arbeidsovereenkomst en heeft grote gevolgen. Je hebt per direct geen inkomen meer en geen recht op WW. Je werkgever moet zich dan ook houden an sterkte regels. vaak gebeurt dit niet en is het ontslag op staande voet niet geldig. Op deze pagina geven we 6 tips over wat te doen bij ontslag op staande voet.

Wat te doen bij ontslag op staande voet? 6 tips van Recht op Juristen

 1. Onderteken niets

  Als je op staande voet wordt ontslagen, heeft je werkgever meestal niet het beste met je voor. Je werkgever probeert je vaak onder druk te zetten en allerlei documenten te laten ondertekenen die in jouw nadeel zijn. Onderteken niets voordat je juridisch advies hebt ingewonnen. Je loopt daarmee het risico dat je allerlei rechten verspeelt. Dit kan gevolgen hebben voor je WW-uitkering.

 2. Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging van het ontslag

  Als je te horen krijgt dat je op staande voet bent ontslagen, komen allerlei emoties om de hoek kijken. Waarschijnlijk ben je boos. Probeer kalm te blijven en vraag altijd om een schriftelijke bevestiging van het gesprek en de reden voor ontslag op staande voet.

 3. Stuur een aangetekende brief naar je werkgever

  Geef in de aangetekende brief aan dat je bezwaar maakt tegen het ontslag. Doe dit ook als je niet meer bij je werkgever wilt werken. Dit versterkt namelijk je onderhandelingspositie. Geef in de brief duidelijk aan dat je beschikbaar bent voor werk en dat je aanspraak maakt op doorbetaling van je salaris.

 4. Maak bezwaar tegen een eventuele non-actiefstelling

  Vaak heeft je werkgever meer tijd nodig om de dringende reden te onderzoeken. Je kunt dan op non-actief worden gesteld. Dit wordt ook wel een schorsing genoemd. Tijdens het onderzoek mag je niet komen werken. Maak bezwaar tegen een non-actiefstelling en geef aan dat je beschikbaar bent voor werk. Op deze manier kun je aanspraak maken op doorbetaling van je salaris.

 5. Lever niet vrijwillig bedrijfseigendommen in

  Het is belangrijk om de bedrijfseigendommen zoals een telefoon, laptop, auto of sleutel niet vrijwillig in te leveren. Dit kan namelijk zo worden opgevat dat je instemt met je ontslag. Alleen als je werkgever hier echt om vraagt, kun je deze onder protest inleveren.

 6. Win tijdig juridisch advies in

  Het is belangrijk dat er snel wordt gehandeld. Niet alleen omdat je zonder inkomen zit, maar ook omdat er bepaalde termijnen gelden. Binnen twee maanden moet je namelijk het ontslag op staande voet aanvechten bij de rechter. Doe je dit niet binnen twee maanden? Dan is het ontslag definitief. Onze ervaring is dat deze twee maanden snel voorbij zijn. Zeker als er nog eerst onderhandeld moet worden met je werkgever over een regeling. Wacht dan ook niet te lang en neem zo snel mogelijk contact met ons op.

Advies ontslag op staande voet van Recht op Juristen in Heerlen

Ben je op staande voet ontslagen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We hebben veel ervaring op het gebied van ontslagrecht en ontslag op staande voet zaken. Het eerste gesprek is altijd gratis en zonder verplichtingen. Tijdens dit gesprek bekijken we de mogelijkheden en bespreken we de vervolgstappen.

In de meest gevallen is de relatie met je werkgever verstoord en wil je zelf ook niet meer terug. In dat geval proberen we een regeling aan te gaan, zodat je in ieder geval recht hebt op een WW-uitkering en mogelijk ook op een vergoeding. Komen we er met de werkgever nier uit? Dan gaan we samen het ontslag op staande voet aanvechten bij de rechter.

 

Neem contact op voor een gratis gesprek

1 reactie

 1. Marie schreef:

  Bedankt voor het delen van de tips over ontslag. Ik geloof ook dat het belangrijk is om juridische hulp in te schakelen wanneer er problemen ontstaan. Wacht inderdaad met het tekenen van papieren totdat je weet welke consequenties hieraan verbonden zitten.

Reacties zijn gesloten.