Jouw vaststellingsovereenkomst laten nakijken door een arbeidsrecht jurist is geen overbodige luxe. Het wel of niet instemmen met je ontslag is een belangrijke beslissing. Belangrijk is dat je WW-rechten niet in gevaar komen en dat je op z’n minst krijgt waar je recht op hebt. En het liefst nog meer.
Moet ik een vaststellingsovereenkomst laten nakijken?
Nee, je moet natuurlijk niks. Tenzij je zelf deskundig genoeg bent is het wel verstandig om de vaststellingsovereenkomst (VSO) te laten nakijken. Een vaststellingsovereenkomst is namelijk een bindend document. Heb je eenmaal getekend en is de wettelijke bedenktermijn van twee weken verstreken? Dan is het in principe niet meer mogelijk om het ontslag terug te draaien.
Het inwinnen van juridisch advies bij een vaststellingsovereenkomst is dan ook belangrijk. Meestal staat in de vaststellingsovereenkomst ook vermeld dat je als werknemer in de gelegenheid bent gesteld om juridisch advies in te winnen. Hieronder een voorbeeld van een dergelijke bepaling:
“Werknemer erkent dat hem voldoende gelegenheid is geboden om zich juridisch te laten adviseren over de inhoud en de consequenties van de ondertekening van deze overeenkomst, zodat hij geacht mag worden zich daarvan voldoende bewust te zijn”.
Gratis vaststellingsovereenkomst laten nakijken
Wil je akkoord gaan met je ontslag? En wil je enkel weten of je recht hebt op WW en of er geen “gekke” dingen staan in je overeenkomst? Neem dan contact met ons op. We nemen graag samen de vaststellingsovereenkomst met je door. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Vaststellingsovereenkomst laten nakijken en onderhandelen over voorwaarden ontslag
Wil je meer dan alleen een check van de vaststellingsovereenkomst op hoofdlijnen? En wil je financieel zoveel mogelijk uit je ontslag halen? Dan voeren we een veel grondigere controle uit. Deze is afgestemd op jouw specifieke situatie en wensen. Ook kunnen we voor jou onderhandelen over de voorwaarden van je ontslag, zodat je er financieel zoveel mogelijk uithaalt. In de meeste gevallen lukt het ons om voor jou een hogere vergoeding te krijgen. Dit doen wij doorgaans op basis van een succes fee. Dit betekent dat je ons alleen een (extra) betaling bent verschuldigd als het ons lukt om voor jou een betere deal te krijgen.
Neem direct contact op met onze arbeidsrecht jurist mr. Milad Rahnama’i voor een gratis intakegesprek.
Belangrijke punten bij het nakijken van een vaststellingsovereenkomst
Bij een ontslag met een vaststellingsovereenkomst zijn onder meer de volgende punten van belang:
- Is er een correcte einddatum opgenomen?
- Is de juiste opzegtermijn in acht genomen?
- Is er sprake van vrijstelling van werk? Met of zonder behoud van salaris?
- Is de tekst zo opgesteld dat je in aanmerking komt voor een WW-uitkering?
- Is de aangeboden ontslagvergoeding passend?
- Is er sprake van een correctie eindafrekening? Worden vakantiedagen uitbetaald. Worden eventuele studiekosten kwijtgescholden?
- Wat wordt er afgesproken over de postcontractuele verplichtingen, zoals het concurrentiebeding, relatiebeding en geheimhoudingsverplichting
- Wordt er een positief getuigschrift verstrekt en/of positieve referenties gegeven?
- Is er een vergoeding opgenomen voor een juridische check van de vaststellingsovereenkomst?
Waar moet je op letten bij een vaststellingsovereenkomst?
Ben je ziek? Ga dan nooit zomaar akkoord met een vaststellingsovereenkomst. Je kunt dan namelijk jouw rechten op een uitkering verspelen. Hetzelfde geldt voor een tijdelijk arbeidscontract zonder tussentijds opzegbeding. Je hebt dan pas recht op een WW-uitkering op het moment dat het tijdelijke contract oorspronkelijk zou zijn afgelopen (artikel 19 lid 4 WW).
Is er sprake van een arbeidsconflict? Dan kan een ontslag met wederzijds goedvinden een goede oplossing zijn. Raadpleeg altijd eerst een arbeidsrechtjurist in dit soort situaties.
Ik wil mijn vaststellingsovereenkomst laten nakijken. Wat zijn de kosten?
Wij zijn gespecialiseerd in het controleren van vaststellingsovereenkomsten. Om die reden kunnen wij dit snel doen tegen scherpe tarieven. In de meeste gevallen worden de kosten door jouw werkgever vergoed zodat het jou niets kost.
Mocht de werkgever geen juridische kosten vergoeden dan spreken we van tevoren een vaste prijs af voor onze werkzaamheden. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Een juridische check van de vaststellingsovereenkomst op hoofdlijnen is gratis.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave.