045 - 511 2657 (gratis intake)
menu

Heeft jouw werkgever jou een vaststellingsovereenkomst aangeboden? Veel mensen weten niet wat ze hiermee aan moeten. Moet ik nou wel of niet een vaststellingsovereenkomst tekenen? In dit artikel heeft  Chantalle Tholen de valkuilen van een vaststellingsovereenkomst op een rijtje gezet

Valkuilen vaststellingsovereenkomst tekenen

  1. Vaststellingsovereenkomst tekenen onder druk
  2. Vaststellingsovereenkomst tekenen die niet uitkering proof is
  3. Vaststellingsovereenkomst tekenen tijdens ziekte
  4. Vaststellingsovereenkomst tekenen tijdens zwangerschap
  5. Vaststellingsovereenkomst bedrijfseconomische redenen
  6. Geen vergoeding opgenomen voor juridische kosten
  7. Werkgever wil geen of een te lage ontslagvergoeding betalen
  8. Conclusie valkuilen vaststellingsovereenkomst 
  •  Vaststellingsovereenkomst tekenen onder druk

Als werknemer krijg je meestel maar heel kort de tijd om te beslissen of je akkoord gaat met het ontslagvoorstel van jouw werkgever. Werkgevers willen het liefst dat je meteen tekent zodat je met niemand kan overleggen of juridisch advies kan inwinnen. Deze zogenaamde haast is vaak bedoeld om jou onder druk te zetten. Zet daarom niet direct jouw handtekening na het ontvangen van een vaststellingsovereenkomst (VSO)

Heb je een vaststellingsovereenkomst gekregen? Vraag dan om voldoende bedenktijd. Het is belangrijk dat je de vaststellingsovereenkomst rustig kan doornemen en kan laten controleren door een jurist. Laat je niet overhalen om direct te tekenen, omdat je toch een wettelijke bedenktijd van twee weken hebt. Ja, je hebt het recht om de vaststellingsovereenkomst binnen twee weken na ondertekening ongedaan te maken. Maar dit verzwakt wel jouw onderhandelingspositie omdat jouw werkgever nu weet dat je zelf ook weg wilt.

Tip: zet nooit direct jouw handtekening!

  •  Vaststellingsovereenkomst tekenen die niet uitkering proof is

Een is een zeer belangrijk document .Zodra je dit document tekent, ben je werkloos. Tenzij je natuurlijk meteen een andere baan hebt gevonden. Het is dan ook belangrijk dat het UWV ziet dat er geen andere oplossing was dan het tekenen van de vaststellingsovereenkomst.

Het UWV kijkt naar een aantal punten van jouw vaststellingsovereenkomst om te beoordelen of je 

  • fictieve opzegtermijn moet altijd in acht worden genomen,
  • je mag niet verwijtbaar werkloos zijn,
  • initiatief voor vaststellingsovereenkomst moet van jouw werkgever komen,
  • er mag geen sprake zijn van een zogeheten dringende reden (ontslag op staande voet)

Tip: laat jouw vaststellingsovereenkomst altijd controleren door een jurist. Zo weet je zeker dat je recht hebt op WW.

  •  Vaststellingsovereenkomst tekenen tijdens ziekte

Ben je ziek? Stem dan nooit zomaar in met een vaststellingsovereenkomst. Dit kan namelijk veel risico’s met zich meebrengen. Je kunt daarmee jouw rechten op een uitkering verspelen. Als je ziek bent heb je namelijk ontslagbescherming. Stem je toch in met jouw ontslag? Dan vindt het UWV dat je verwijtbaar werkloos bent.

Zit je door een arbeidsconflict ziek thuis? Dan kan een vaststellingsovereenkomst een goede oplossing zijn. Maar overleg altijd eerst met een jurist voordat je een vaststellingsovereenkomst tekent.

Neem direct contact op met onze arbeidsrecht juriste mr. Chantalle Tholen voor een gratis intakegesprek.

Bel 045 - 511 2657
of stuur een e-mail
  •  Vaststellingsovereenkomst tekenen tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent heb je Dat betekent dat jouw werkgever jou niet mag ontslaan omdat je zwanger bent. Ook tijdens zwangerschapsverlof en bevallingsverlof (en gedurende de eerste 6 weken daarna) mag je niet worden ontslagen. Dit is alleen mogelijk in bijzondere situaties, bijvoorbeeld bij een reorganisatie of bedrijfsbeëindiging of tijdens de proeftijd.

Tijdens jouw zwangerschap kun je jouw arbeidsovereenkomst wel met wederzijds goedvinden beëindigen door het tekenen van een vaststellingsovereenkomst, tenzij je ziek bent als gevolg van jouw zwangerschap.

Let op, je bent niet verplicht om een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Het is dan ook belangrijk dat je hier goed over nadenkt. En dat je weet wat jouw rechten zijn. Goed om te weten is dat je vaak kunt onderhandelen over een hogere ontslagvergoeding. Dit in verband met het ontslagverbod dat geldt tijdens zwangerschap.

  •  Vaststellingsovereenkomst bij bedrijfseconomische redenen

Een werkgever wil het ontslag regelen met een vaststellingsovereenkomst en geeft aan dat hij jou niet meer kan betalen. Dit omdat het niet goed gaat met het bedrijf.

De vraag is dan altijd, spreekt jouw werkgever wel de waarheid? Wij hebben al vaker cliënten ontvangen waarbij de werkgever dit als reden aangaf. Vaak probeert de werkgever hiermee de procedure bij het UWV te omzeilen en blijkt er niet echte sprake te zijn van bedrijfseconomische redenen.

  •  Geen vergoeding opgenomen voor juridische kosten

Het is gebruikelijk dat de werkgever de juridische kosten vergoedt voor het controleren van de vaststellingsovereenkomst. Meestal kost het jou dus helemaal niets om de vaststellingsovereenkomst door een jurist te laten controleren. Onze ervaring is dat werkgevers dit niet altijd vermelden in de vaststellingsovereenkomst.

Staat dit niet in jouw overeenkomst? Vraag dan of jouw werkgever een budget ter beschikking stelt voor het inwinnen van juridisch advies. Ga in ieder niet akkoord met een controle door een jurist of advocaat die jouw werkgever voorstelt.

Wist je dat je meestal een vergoeding krijgt voor een juridische check van de vaststellingsovereenkomst?

  •  Werkgever wil geen of te lage ontslagvergoeding betalen

De hoogte van de ontslagvergoeding is met name afhankelijk van jouw onderhandelingspositie. Heeft jouw werkgever een goede ontslagreden? Dan heb je een minder gunstige onderhandelingspositie. Hetzelfde geldt voor de situatie dat je jouw werkgever laat weten dat je zelf ook graag weg wilt. Dit moet je dus niet doen.

Heeft jouw werkgever geen goede reden om jou te ontslaan? Dan heb je dus meer onderhandelingsruimte. In dat geval kun je overwegen om helemaal niet akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst of alleen als er een zeer royale vergoeding wordt aangeboden. We beoordelen graag hoe sterk of zwak de argumenten van jouw werkgever zijn voor ontslag.

  •  Conclusie valkuilen vaststellingsovereenkomst

Bij het tekenen van een vaststellingsovereenkomst komt dus heel wat kijken. Los van de valkuilen die er zijn moet je jezelf afvragen of je nog wel voor deze werkgever wilt blijven werken. Meestal hangt een ontslag al een tijdje in de lucht. Mijn ervaring is dat de meeste werknemers uiteindelijk wel bereid zijn om het ontslagvoorstel te accepteren. Al is het maar omdat de werksfeer er niet beter op wordt als je blijft vasthouden aan jouw baan terwijl je weet dat jouw werkgever van je af wilt.

Wil je zelf ook weg wil? Dan is het belangrijk om te kijken naar een zo gunstig mogelijke regeling. Recht op Juristen kan hierbij helpen

1 reactie

  1. Marie de Jonge schreef:

    Bedankt voor het delen van deze info over vaststellingsovereenkomsten. Het blijft een lastig onderwerp, omdat je niet altijd weet wat je rechten en plichten zijn. In gesprek gaan met een jurist of arbeidsrecht advocaat is dan ook een slim idee.

Reacties zijn gesloten.

Oprecht betrokken.

Lef, oplossingsgericht en creatief.

Meer over ons

Gratis intake.

Zonder verplichtingen.

Aanvragen Meer informatie