045 - 511 2657 (gratis intake)
menu

Vakantie tijdens burn out, een onderwerp waarover wij veel vragen krijgen. Mag je tijdens een burn out wel op vakantie? In dit artikel zal mr. Chantalle Tholen deze vraag beantwoorden.

Op vakantie tijdens burn out. Mag dit?

Ja, iedere werknemer heeft recht op vakantie. Dus ook een zieke werknemer met burn-out klachten. Als je tijdens je burn out vakantie opneemt, ben je vrijgesteld van re-integratieverplichtingen. Dat betekent dat je niet bereikbaar hoeft te zijn voor je werkgever of de bedrijfsarts.

Voldoende vakantiedagen?
Let wel op dat je voldoende vakantiedagen hebt. Hierbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Iedereen heeft recht op de wettelijke vakantiedagen. Dat is 4 x de overeengekomen arbeidsduur per week. Bij een fulltime dienstverband heb je dus minimaal recht op 4 x 5 = 20 dagen (4 weken). Veel werknemers hebben bovenop de wettelijke vakantiedagen recht op extra vakantiedagen. Dit worden de bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. In de arbeidsovereenkomst en/of cao staat of je hier recht op hebt. Het kan zijn dat voor de bovenwettelijke vakantiedagen in de arbeidsovereenkomst of cao is afgesproken dat deze komen te vervallen of verminderen als je ziek wordt. Kijk dit dan ook altijd goed na.

Toestemming nodig van werkgever
Als je ziek thuis zit met een burn out en je wilt op vakantie, dan heb je toestemming nodig van je werkgever. Je werkgever kan een verzoek tot vakantie weigeren vanwege gewichtige redenen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als een vakantie je herstel niet ten goede komt of dit je re-integratie belemmert.

Neem direct contact op met onze burn out jurist mr. Chantalle Tholen voor een gratis intakegesprek.

Bel 045 - 511 26 57
of stuur een e-mail
  • Vakantie komt herstel niet ten goede

Wanneer komt een vakantie tijdens een burn out je herstel niet ten goede? Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een verre rondreis waarbij niets van tevoren is geregeld. Een dergelijke reis kan veel stress met zich meebrengen, vooral als je last hebt van burn out klachten.

In de meeste gevallen zal een vakantie je herstel juist wel ten goede komen. Bij een burn out ben je namelijk psychisch en lichamelijk volledig uitgeput. Het is dan ook belangrijk dat je veel rust neemt. Een rustige vakantie kan hierbij helpen. Afhankelijk van wat je prettig vindt, kun je kiezen voor een all-inclusive vakantie zodat je niet elke dag hoeft te bedenken wat je moet eten. Of misschien trekt een retreat of een natuurcamping je juist. Kies voor een vakantie waar je tot rust kan komen en doe vooral niet te veel.

  • Vakantie belemmert de re-integratie

Je vakantieaanvraag kan ook worden geweigerd als de vakantie je re-integratie vertraagt of belemmert. Met andere woorden: als het door de vakantie langer duurt dat je weer aan het werk kunt. Dat is met name aan de orde als je in een latere fase van een burn out zit en je het werk weer langzaam moet opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan koffie drinken op het werk, het opbouwen van uren of het doen van aangepast werk. In die fase zou een vakantie de re-integratie kunnen belemmeren.

Zit je in de beginfase van een burn out? Dan is re-integreren (beginnen met werken) waarschijnlijk nog helemaal niet aan de orde. In de beginfase zal je vooral veel rust moeten nemen. In die fase is er meestal geen reden om een verzoek tot vakantie te weigeren.

Aanvragen vakantie tijdens burn out. Stappenplan

Wil je tijdens een burn out op vakantie gaan? Volg dan de volgende stappen om je vakantieaanvraag zo goed mogelijk te laten verlopen:

  1. Indienen vakantieaanvraag bij werkgever
    Dien op de gebruikelijke wijze jouw vakantieaanvraag in bij je werkgever. Je werkgever zal advies moeten vragen aan de bedrijfsarts. Deze zal onderzoeken of er medische bezwaren zijn tegen de vakantie.Je werkgever moet in ieder geval binnen twee weken schriftelijk reageren. Reageert je werkgever niet op tijd? Dan is je aanvraag goedgekeurd
  2. Verklaring behandelaar
    Verwacht je problemen? Vraag dan in de tussentijd jouw behandelaar om een verklaring. Hierin moet staan dat de vakantie jou goed zal doen of dat een vakantie herstel in ieder geval niet zal belemmeren.
  3. Bezoek bedrijfsarts
    Overhandig de verklaring van jouw behandelaar aan de bedrijfsarts. Geef aan dat deze vakantie jouw herstel zeker goed zal doen
  4. Deskundigenoordeel UWV
    Heeft de bedrijfsarts een negatief advies gegeven maar wil je toch op vakantie? Dan kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Het UWV zal dan beoordelen of je voldoende doet aan jouw re-integratie als je besluit om toch op vakantie te gaan

Zit je ziek thuis met een burn out en heb je een juridische vraag? Neem dan contact met ons op. We informeren je graag of je rechten en plichten. Lees hier wat we voor jou kunnen betekenen. 

1 reactie

Heb je een rechtsbijstandsverzekering?

  • Wij controleren gratis of er dekking is
  • Laat je zaak gratis door ons behandelen. Of vraag een gratis second opinion aan.
  • Verzekeraar betaalt onze kosten
Kosten: gratis Meer informatie

Gratis intake. Zonder verplichtingen.

Aanvragen Meer informatie