Jij en je partner willen scheiden. Een ding is zeker. Jullie willen geen vechtscheiding. Kunnen jij en je partner nog samen door een deur? Dan kunnen jullie snel en goedkoop scheiden. Wij kunnen jullie hierbij helpen. Op deze pagina lees je meer over samen scheiden.
Samen scheiden
Samen scheiden houdt in dat jullie samen de scheiding aanvragen. Juridisch heet dit een echtscheiding op gezamenlijk verzoek. Je maakt dan samen met je partner afspraken over de scheiding. Deze afspraken worden op papier gezet in een echtscheidingsconvenant.
Zijn er minderjarige kinderen in het spel? Dan moet ook een ouderschapsplan worden opgesteld. Hierin staan alle afspraken omtrent de kinderen. Een ouderschapsplan is bij minderjarige kinderen wettelijk verplicht.
Snel en goedkoop scheiden
Samen scheiden heeft veel voordelen. Je blijft namelijk met elkaar in gesprek. Voordeel is dus dat je niet lijnrecht tegenover elkaar komt te staan. Dit is vooral belangrijk als er kinderen in het spel zijn.
Ander belangrijk voordeel is dat jullie samen afspraken maken. Dat betekent dat jullie hier ook samen achter staan. Dit bespaart veel energie, tijd én geld. Uit de praktijk blijkt namelijk dat afspraken eerder worden nagekomen als partijen deze zelf hebben gemaakt.
Belangrijk voordeel is verder dat samen scheiden snel en goedkoop kan worden geregeld. Wij doen dan ook alleen echtscheidingen op gezamenlijk verzoek.
Echtscheidingsprocedure
De echtscheidingsprocedure ziet er als volgt uit:
- Jullie maken samen afspraken over de scheiding. Deze worden op papier gezet in een echtscheidingsconvent. Afspraken over minderjarige kinderen komen in een ouderschapsplan.
- Het echtscheidingsconvenant (en eventueel ouderschapsplan) wordt ingediend bij de rechtbank. Dit gebeurt samen met het verzoekschrift. Hierin vragen jullie de rechter om de echtscheiding uit te spreken. Voor het indienen van het verzoekschrift hebben jullie een scheidingsadvocaat nodig.
- De rechter doet vervolgens binnen enkele weken uitspraak. In de meeste gevallen komt er geen zitting. De rechter gaat namelijk uit van de gemaakte afspraken in het convenant.
- Deze uitspraak wordt daarna ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Pas op dat moment is de scheiding definitief.
Scheiden, wat moet er geregeld worden?
Willen jullie samen scheiden? Dan moet er van alles geregeld worden. Jullie moeten afspraken maken over de volgende onderwerpen.
Scheiden en kinderen
Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan staan bijvoorbeeld afspraken over:
- zorg en onderwijs
- sport
- medische zorg
- indeling van vakanties
- feestdagen en verjaardagen
- kinderalimentatie
- communicatie tussen jullie als ouders etc.
Moet ik partneralimentatie betalen?
Een van de meest gestelde vragen is: “Moet ik partneralimentatie betalen?’ In principe geldt het volgende. Gaat een van de partners er financieel op achteruit? Dan heeft deze recht op partneralimentatie, tenzij de andere partner dit niet kan betalen. Jullie kunnen hier in het echtscheidingsconvenant afwijkende afspraken over maken. Bijvoorbeeld over de hoogte van de partneralimentatie. Maar jullie kunnen ook afspreken dat helemaal geen partneralimentatie hoeft te worden betaald.
Scheiden en woning
De woning is een ander onderwerp waarover jullie afspraken moeten maken. Gaat het om een huurhuis? Dan kunnen jullie gewoon afspreken wie er in de woning zal blijven wonen.
Gaat het om een koophuis? Dan wordt het iets lastiger. Jullie kunnen de woning dan verkopen aan een derde. De overwaarde of onderwaarde moeten jullie dan onderling verdelen. Andere optie is dat één partner de woning overneemt en de andere partner uitkoopt.
Zijn deze opties financieel niet mogelijk? Dan kunnen jullie afspreken om de woning pas te verdelen op het moment dat er wel voldoende geld is. De partner die het huis gaat kopen blijft in de tussentijd in het huis wonen. Deze zal dan aan de vertrekkende partner een gebruiksvergoeding moeten betalen.
Spullen verdelen bij scheiding
Jullie moeten natuurlijk ook de spullen verdelen bij een scheiding. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan moeten de spullen gelijk worden verdeeld. Het is mogelijk om hier andere afspraken over te maken. Meestal wordt er een lijst opgesteld waarin staat wie welke spullen krijgt.
Pensioen bij scheiding
Verder moeten jullie afspraken maken over de verdeling van het pensioen. Er zijn twee soorten pensioen. Je hebt in principe recht op de helft van het pensioen van je ex-partner dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.
Ook behoudt je ex-partner in principe recht op het zogeheten nabestaandenpensioen. Dat is het pensioen dat je (ex)partner krijgt bij jouw overlijden.
Het is mogelijk om afstand te doen van elkaars pensioen. Dit komt dan in het echtscheidingsconvenant te staan.
Scheiden met een mediator
Gaat de communicatie tussen jou en je (ex-)partner moeizaam? Maar willen jullie toch op een goede manier uit elkaar? Dan is scheiden met een mediatior misschien een goede oplossing.
Een mediator is een onafhankelijke en onpartijdige derde. Deze begeleidt de gesprekken tussen jou en je ex-partner. Het is de taak van een mediator om ervoor te zorgen dat jullie op een rustige en vriendelijke manier afspraken met elkaar maken.
Ook voor mediaton kun je bij ons terecht. Milad Rahnama’i is gespecialiseerd in echtscheiding mediation. Wij kunnen jullie dan ook helpen om in goed overleg afspraken met elkaar te maken.
Willen jullie goedkoop en snel scheiden?
Willen jullie goedkoop en snel scheiden? Bij Recht op Juristen is het mogelijk om de scheiding te regelen tegen een vaste prijs. Dat geeft jullie zekerheid in een onzekere periode. Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend. Het is belangrijk dat jullie beiden bij dit gesprek aanwezig zijn.
We zijn gevestigd in Heerlen. Willen jullie de scheiding online regelen? Dan is dit ook mogelijk. Informeer naar de mogelijkheden.