045 - 511 2657 (gratis intake)
menu

Een vast contract (contract voor onbepaalde tijd) is een arbeidsovereenkomst waarin geen einddatum staat vermeld. Sinds de invoering van de zijn de regels over ontslag met een vast contract veranderd. Op deze pagina lees je hier meer over.

Ontslagen worden met vast contract

  1. Kun je met een vast contract zomaar ontslagen worden?
  2. Ontslagvergoeding bij vast contract
  3. Wat te doen bij ontslag met vast contract? 5 tips van Recht op Juristen

Kun je met een vast contract zomaar ontslagen worden?

Nee, met een vast contract kun je niet zomaar ontslagen worden. Er moet altijd sprake zijn van een geldige ontslagreden. Deze reden moet altijd worden getoetst door het UWV of de kantonrechter. Je werkgever probeert meestal eerst om het ontslag onderling te regelen met een

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Laat deze dan altijd controleren door een arbeidsechtjurist.
> Meer informatie over het laten nakijken van een vaststellingsovereenkomst

Komen jullie er onderling niet uit? Dan  moet je werkgever een procedure starten bij het UWV of de kantonrechter. Een uitzondering hierop vormt het Dit is alleen aan de orde als je je ernstig hebt misdragen. Denk hierbij aan diefstal, geweld of fraude.

Ontslagredenen

Hieronder staan een aantal voorbeelden van ontslagredenen die veel voorkomen:

  • Bedrijfseconomische redenen
  • Onvoldoende functioneren
  • Verstoorde arbeidsrelatie
  • Regelmatig ziekteverzuim
  • Langdurige arbeidsongeschiktheid
  • Verwijtbaat handelen of nalaten
  • Werkweigering

Let op: als een werkgever van je af wilt, dan lukt dit linksom of rechtsom eigenlijk altijd wel, ook als je een vast contract hebt. Zelfs als er juridisch geen reden is voor ontslag. Meestal is de arbeidsrelatie dan zo verstoord dat je zelf ook weg wilt. In dat geval komt een beëindiging met wederzijds goedvinden om de hoek kijken.

Goed om te weten is dat ontslag bijna nooit een uitgemaakte zaak is. Wij beoordelen graag je situatie en leggen in duidelijke taal uit wat je kansen zijn. En welke stappen je het beste kunt zetten.

Blijf niet langer in die nare onzekerheid. Neem contact met ons op. Het eerste gesprek is gratis en zonder verplichtingen.

Neem direct contact op met onze arbeidsrecht juriste mr. Chantalle Tholen voor een gratis intakegesprek.

Bel 045 - 511 2657
of stuur een e-mail

Ontslagvergoeding bij vast contract

Je hebt recht op een ontslagvergoeding (transitievergoeding) als je onvrijwillig wordt ontslagen. Het initiatief voor het beëindigen van je contract moet dus bij je werkgever liggen. Er gelden natuurlijk uitzonderingen op deze algemene regeling. Zo heb je bijvoorbeeld geen recht op een transitievergoeding als je ernstig verwijtbaar hebt gehandeld. Of als je werkgever failliet wordt verklaard. De hoogte van de transitievergoeding is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar.

Wat veel mensen niet weten is dat de hoogte van de vergoeding in de meeste gevallen onderhandelbaar is. Bij een ontslag met een vaststellingsovereenkomst heb je vaak de meeste onderhandelingsruimte. Dit omdat hiervoor jouw goedkeuring nodig is. De wettelijke transitievergoeding is de minimale ondergrens waar je recht op hebt.

Wij kunnen je helpen met het krijgen van een hogere vergoeding. Wij onderhandelen iedere dag met werkgevers en weten precies hoe we voor jou het beste resultaat kunnen bereiken.

Wat te doen bij ontslag met vast contract?5 tips van Recht op Juristen

Heb je een vast contract en ben je ontslagen? Volg onderstaande stappen:

  1. Schriftelijke bevestiging
    Vraag om een schriftelijke bevestiging van je ontslag en vraag naar de reden van ontslag. Je werkgever is namelijk verplicht dit mede te delen. Vraag ook om een bedenktijd van 1 of 2 weken voor jouw reactie.
  2. Blijf rustig
    Blijf vooral rustig en ga niet in discussie met je werkgever. Realiseer je dat je rechten hebt.
  3. Onderteken niets
    Ga niet akkoord met je ontslag en onderteken niets. Zeker geen vaststellingsovereenkomst. Heb je toch getekend? Geen probleem. Je hebt namelijk een wettelijke bedenktijd van 14 dagen om dit ongedaan te maken.
  4. Maak bezwaar
    Maak bezwaar tegen je ontslag en geef aan dat je beschikbaar bent voor werk. Zo houdt je namelijk het recht op doorbetaling van je salaris of een WW-uitkering.
  5. Win juridisch advies in
    Win zo snel mogelijk juridisch advies in. Wij zijn gespecialiseerd in ontslagzaken. We luisteren graag naar je, leggen je uit wat je kansen zijn en wat je het beste kunt doen. Dit advies is gratis en zonder verplichtingen. Bel 045 – 511 26 57.

Neem contact op

Heb je een rechtsbijstandsverzekering?

  • Wij controleren gratis of er dekking is
  • Laat je zaak gratis door ons behandelen. Of vraag een gratis second opinion aan.
  • Verzekeraar betaalt onze kosten
Kosten: gratis Meer informatie

Gratis intake. Zonder verplichtingen.

Aanvragen Meer informatie