045 - 511 2657 (gratis intake)
menu

Als je onvrijwillig ontslag krijgt heb je recht op een ontslagvergoeding, de zogeheten transitievergoeding. Op deze pagina lees je hier meer over.

Inhoudsopgave

  1. Wat is een transitievergoeding?
  2. Wanneer recht op transitievergoeding?
  3. Transitievergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden
  4. Ik wil een hogere vergoeding

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding is een ontslagvergoeding die je krijg als je onvrijwillig wordt ontslagen. Eigenlijk is deze vergoeding bedoeld om je zo snel mogelijk weer aan ander werk te helpen. Maar in de praktijk mag je de ontslagvergoeding gewoon vrij besteden zoals je dat zelf wilt.

De transitievergoeding heeft de zogeheten kantonrechtersformule vervangen. De transitievergoeding is een stuk lager dan de kantonrechtersformule, maar je hebt er wel sneller recht op.

Wanneer recht op transitievergoeding?

Als je onvrijwillig wordt ontslagen heb je recht op een transitievergoeding. Het initiatief voor ontslag moet dus bij je werkgever liggen. Het maakt daarbij niet uit of je een vast contract hebt of een tijdelijk contract. Je hebt hier ook recht op als je contract niet wordt verlengd.

Voorheen moest je minimaal twee jaar in dienst zijn wilde je bij onvrijwillig ontslag aanspraak kunnen maken op de transitievergoeding. Met de inwerkingtreding van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020 is deze voorwaarde komen te vervallen.

Geen recht op ontslagvergoeding

De wet kent veel voorwaarden en uitzonderingen. In de volgende gevallen heb je in principe geen recht op een ontslagvergoeding:

  • Je neemt zelf ontslag
  • Je werkgever is failliet verklaard
  • Je hebt ernstig verwijtbaar gehandeld. Een voorbeeld hiervan is als je niet meewerkt aan je re-integratie. Ook als je terecht op staande voet bent ontslagen heb je geen recht op een transitievergoeding
  • Je bent jonger dan 18 jaar en werkt minder dan 12 uur per week
  • Je krijgt ontslag omdat je met pensioen gaat

Transitievergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden

De meeste ontslagzaken worden in onderling overleg geregeld middels een vaststellingsovereenkomst. Dit wordt een ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Je hebt bij een ontslag met wederzijds goedvinden niet automatisch recht op een transitievergoeding. Partijen bepalen zelf of en zo ja, hoe hoog een eventuele vergoeding zal zijn. Vaak biedt de werkgever een vergoeding aan die gelijk is aan de transitievergoeding. Je hoeft hier niet altijd genoegen mee te nemen. De ontslagvergoeding staat niet altijd vast en is dus onderhandelbaar.

Je werkgever kan je namelijk niet zomaar ontslaan. Dat kan alleen als er een wettelijke reden is voor ontslag. En als er een goed ontslagdossier is opgebouwd. Is dit niet het geval en wil je werkgever toch van je af? Dan heb je een goede onderhandelingspositie.

Veel werkgevers zijn bereid een procedure bij het UWV of de kantonrechter af te kopen door akkoord te gaan met een veel hogere vergoeding. Dit omdat procederen geld kost en de uitkomst van een ontslagzaak onzeker is.

De transitievergoeding is dus meestal de minimale ondergrens waar je recht op!

Ik wil een hogere ontslagvergoeding

Recht op Juristen is gespecialiseerd in ontslagrecht. Wij kunnen je helpen met het krijgen van een hogere vergoeding. Wij onderhandelen iedere dag met werkgevers en weten precies hoe we meer uit je ontslag kunnen halen. We zijn gevestigd in Heerlen, Zuid-Limburg maar werken door het hele land.

Wacht niet te lang en neem direct contact met ons op. Het eerste gesprek is gratis en zonder verplichtingen.

Neem contact op 

Heb je een rechtsbijstandsverzekering?

  • Wij controleren gratis of er dekking is
  • Laat je zaak gratis door ons behandelen. Of vraag een gratis second opinion aan.
  • Verzekeraar betaalt onze kosten
Kosten: gratis Meer informatie

Gratis intake. Zonder verplichtingen.

Aanvragen Meer informatie