045 - 511 2657 (gratis intake)
menu

Ontslag wegens diefstal zonder bewijs. Dit komt vaker voor dan je denkt. Een heeft grote financiële gevolgen. Er worden dan ook strenge eisen gesteld aan het bewijs dat nodig is voor een geldig ontslag. Het enkele vermoeden van diefstal is onvoldoende. Op deze pagina bespreekt mr. Chantalle Tholen een voorbeeld uit de praktijk.

Ontslag wegens diefstal zonder bewijs: een voorbeeld uit de praktijk 

Senna werkt al 10 jaar in een groothandel achter de kassa. Van de een op de andere dag wordt zij geheel onverwachts uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek wordt aan Senna medegedeeld dat zij op staande voet is ontslagen wegens diefstal. Zij zou geld uit de kassa hebben gestolen. Ontkennen heeft geen zin. We hebben camerabeelden, aldus de werkgever.

Senna was behoorlijk van slag door het gesprek, vooral ook omdat de werkgever maar bleef aandringen op een bekentenis. Senna hield voet bij stuk en bleef erbij dat ze geen geld had gestolen.

Diezelfde dag heeft Senna een brief ontvangen met de mededeling dat zij op staande voet is ontslagen met als reden: “diefstal van contant geld uit de kassa”

Senna heeft juridische hulp ingeschakeld

Senna heeft direct onze hulp ingeschakeld. We hebben de werkgever aangeschreven en verzocht het ontslag op staande voet in te trekken. Ook hebben we gevraagd naar de bewuste camerabeelden.

Wat bleek? Op de camerabeelden was helemaal niet te zien dat Senna geld uit de kassa had gestolen. Op de beelden was alleen te zien dat Senna achter de computer stond op het moment dat er kennelijk een valse creditfactuur werd aangemaakt. Vals omdat er op dat moment geen producten retour waren gekomen. 1+ 1 is 2, aldus de werkgever.

De werkgever weigerde het ontslag in te trekken. We zijn dan ook naar de rechter gestapt en hebben de kantonrechter gevraagd het ontslag te vernietigen.

Kantonrechter: ontslag wegens diefstal zonder bewijs is onterecht

De kantonrechter heeft geoordeeld dat het ontslag op staande voet onterecht is gegeven. De werkgever heeft weliswaar aangetoond dat Senna achter de computer stond op het moment dat er kennelijk een valse creditfactuur is aangemaakt. De werkgever heeft echter niet aangetoond dat Senna geld heeft gestolen. En dat was de reden die in de ontslagbrief stond vermeld.

Hoe is dit afgelopen?

Het ontslag op staande voet was dus niet geldig. Dat betekent dat Senna nog gewoon in dienst was. Haar werkgever moest dan ook haar achterstallige salaris betalen, vermeerderd met een wettelijke verhoging van 50%.

Omdat Senna uiteindelijk zelf ook weg wilde hebben wij een regeling met de werkgever getroffen waarbij aan Senna een flinke vergoeding werd betaald.

Neem direct contact op met onze arbeidsrecht juriste mr. Chantalle Tholen voor een gratis intakegesprek.

Bel 045 - 511 2657
of stuur een e-mail

Ontslag wegens diefstal zonder bewijs. 6 Tips van Recht op Juristen

 1. Onderteken niets!
   Als je op staande voet wordt ontslagen heeft je werkgever niet het beste met je voor. Je werkgever probeert je onder druk te zetten en een bekentenis uit te lokken. Een eigen bekentenis is natuurlijk het beste bewijs.
 2. Laat je ontslag schriftelijk bevestigen
  Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging van jouw ontslag. De reden die hierin staat vermeld is heel belangrijk. De geldigheid van het ontslag wordt hieraan getoetst. Als Senna was ontslagen wegens fraude, dan was de uitspraak waarschijnlijk anders uitgevallen.
 3. Maak bezwaar tegen een schorsing/non-actiefstelling
  Het komt vaak voor dat je werkgever meer tijd nodig heeft om de diefstal te onderzoeken. Meestal wordt je dan op non-actief gesteld. Tijdens deze periode mag je niet werken. Het is belangrijk om direct juridisch advies in te winnen en bezwaar te maken tegen een non-actiefstelling. Bijna altijd is ween non-actiefstelling een voorbode voor ontslag.
 4. Maak bezwaar tegen het ontslag op staande voet
  Maak altijd bezwaar tegen een ontslag op staande voet. Ook als je de eer aan jezelf wilt houden en eigenlijk niet meer voor deze werkgever wilt werken. Het is zonde om jouw WW-rechten te verspelen. Bovendien wil je zoveel mogelijk uit je ontslag halen. Door bezwaar te maken creëer je een onderhandelingspositie. We kunnen je hierbij helpen.
 5. Geen bedrijfseigendommen inleveren
  Probeer geen bedrijfseigendommen in te leveren, zoals een telefoon, laptop, pasje, bedrijfsleiding. Je werkgever kan dan zeggen dat je hebt ingestemd met je ontslag. Alleen als het echt niet anders gaat, kunt je de spullen onder protest inleveren.
 6. Vraag juridisch advies
  Ben je op staande voet ontslagen wegens diefstal? Laat je juridisch adviseren en kom snel in actie.
  Niet alleen omdat je per direct geen inkomen meer hebt, maar ook omdat je bent gebonden aan termijnen. Als je het ontslag op staande voet wilt vernietigen, moet je binnen een vordering indienen bij de kantonrechter. Twee maanden gaan snel voorbij, zeker als er nog gecorrespondeerd en onderhandeld moet worden.

1 reactie