Wij krijgen veel vragen rondom ontslag bij een burn out. In deze blog beantwoorden wij de meest gestelde vragen:
Kan ik worden ontslagen tijdens mijn burn out?
Nee, als je ziek bent heb je ontslagbescherming. Dat betekent dat je tijdens de eerste twee ziektejaren niet mag worden ontslagen.
Uitzonderingen
Er gelden natuurlijk uitzonderingen. Zo kun je wel ontslagen worden als jouw werkgever een ontslagaanvraag heeft ingediend bij het UWV wegens bedrijfseconomische reden en je pas na de ontslagaanvraag ziek bent geworden.
Of als je zonder deugdelijke grond niet meewerkt aan jouw re-integratieverplichtingen. Ontslag is dan wel echt het uiterste middel. Jouw werkgever moet in principe eerst andere minder ingrijpende maatregelen nemen, zoals een waarschuwing of het stopzetten van de loonbetaling.
Neem direct contact op met onze burn out jurist mr. Chantalle Tholen voor een gratis intakegesprek.
Ik heb een burn out, maar mijn contract loopt af. Wat nu?
Heb je een tijdelijk contract en loopt dit af? Jouw werkgever hoeft jouw contract niet te verlengen als je een burn out hebt. Ben je na afloop van het contract nog steeds ziek of ben je hersteld en krijg je binnen 4 weken na afloop van jouw contract een terugval? Dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor een ziektewetuitkering van het UWV.
Kan ik zelf ontslag nemen tijdens een burn out?
Veel mensen met een burn out komen tot het besef dat zij niet meer kunnen of willen terugkeren naar eigen werk. Het lijkt dan ook aantrekkelijk om ontslag te nemen. Natuurlijk kan dit, maar het is niet verstandig om dit te doen. Als je zelf ontslag neemt tijdens een burn out verspeel je de volgende rechten:
- Je hebt geen recht op een Ziektewetuitkering
- Je hebt geen recht op een WW-uitkering
- Je hebt geen recht op een transitievergoeding
Overigens kun je ook niet altijd zelf ontslag nemen. Of dit mogelijk is, is afhankelijk van de inhoud van jouw contract. Heb je een vast contract? Dan kun je in principe ontslag nemen. Je moet daarbij wel de wettelijke of overeengekomen opzegtermijn in acht nemen. Heb je een tijdelijk contract? Dan geldt in beginsel dat je de arbeidsovereenkomst niet tussentijds kan opzeggen, tenzij in jouw tijdelijke contract een tussentijds opzegbeding staat.
> meer informatie over zelf ontslag nemen tijdens een burn out
Mijn werkgever wil mijn contract beëindigen met een vaststellingsovereenkomst? Wat moet ik doen?
Het kan zijn dat jouw werkgever jou een voorstel doet om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. De gemaakte afspraken worden dan neergelegd in een zogeheten vaststellingsovereenkomst.
Je bent niet verplicht om een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Als je een burn out hebt is dit meestal ook niet verstandig om te doen. Als je een vaststellingsovereenkomst tekent stem je namelijk vrijwillig in met jouw ontslag. Een van de voorwaarden is dat je je beter moet melden. Probleem is echter dat je helemaal niet beter bent en dus ook niet kunt werken. Je loopt dan ook het risico dat je geen aanspraak kan maken op een WW-uitkering omdat je niet in staat bent om te werken en solliciteren.
Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst bij een burn out is dan ook alleen een optie die je in overweging moet nemen als je zelf ook weg wilt en je verwacht op korte termijn te zullen herstellen.
Ga dus nooit zomaar akkoord met een ontslag met wederzijds goedvinden en laat je altijd eerst goed adviseren door een arbeidsrechtspecialist.
Wat kan Recht op Juristen voor mij betekenen?
-
Minder stress en focus op herstel
Wij zorgen ervoor dat je meer rust krijgt en dat je je kunt richten op jouw herstel.
-
Inzicht in de juridische mogelijkheden
Wij geven je inzicht in de juridische mogelijkheden en stellen samen jouw doelen vast. Wil je uiteindelijk weer terug naar je eigen (of aangepast) werk? Of wil je weg met een ontslagvergoeding nadat je een periode rust hebt gekregen om te herstellen?
-
Begeleiding tijdens ziektetraject
Wij begeleiden jou van A tot Z gedurende het re-integratietraject. Afhankelijk van jouw wensen en jouw doelen kun je ervoor kiezen jouw zaak volledig uit handen te geven.
Andere optie is dat wij jou op de achtergrond adviseren (denk hierbij aan het voorbereiden van correspondentie, gesprekken met de werkgever, de bedrijfsarts, het UWV en eventueel een mediator).
Wil je zelf weg? Dan zullen we vroeg of laat met je werkgever in onderhandeling treden met als doel een beëindiging met wederzijds goedvinden (vaststellingsovereenkomst) tegen zo gunstige mogelijke voorwaarden.
-
Oprecht betrokken
Wij zijn oprecht betrokken bij jouw zaak. Ben je in paniek omdat je een vervelend bericht van je werkgever hebt gekregen? Je kunt ons altijd bellen. Je krijgt dan direct een specialist te spreken. Wil je langskomen? Geen probleem. Wij zijn er voor je.
-
Juridische hulp tegen vaste tarieven
Over de kosten hoef je je geen zorgen te maken. In de meeste gevallen kunnen wij een vaste prijs afspreken voor ons werk. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent.
-
Burn out specialist
Wij zij gespecialiseerd in burn out zaken. We hebben ruim 10 jaar ervaring met het begeleiden van werknemers met een arbeidsconflict en/of burn out gerelateerde klachten. We kunnen je dan ook precies vertellen wat je moet doen.
Recht op Juristen is gevestigd in Heerlen, Zuid-Limburg maar werkt door het hele land. Neem contact met ons op voor een gratis intakegesprek.
1 reactie