Jouw werkgever heeft een ontslag met een beëindigingsovereenkomst voorgesteld en wil dus in onderling overleg afscheid nemen. Op deze pagina lees je wat een ontslag met een beëindigingsovereenkomst precies inhoudt, hoe het zit met jouw WW-rechten, de beëindigingsvergoeding en wat te doen bij ziekte.
Wat houdt een ontslag met een beëindigingsovereenkomst in?
Een beëindigingsovereenkomst is een bindende overeenkomst waarin partijen afspraken maken over de beëindiging van de arbeidsrelatie. Zo’n 80% van de ontslagzaken wordt afgewikkeld op basis van een ontslag met een beëindigingsovereenkomst. Hiermee wordt een gerechtelijke ontslagprocedure bij de kantonrechter of een procedure bij het UWV voorkomen. Dit bespaart beide partijen veel geld, tijd en energie.
Andere veelgebruikte termen voor een beëindigingsoverereenkomst zijn:
- vaststellingsovereenkomst,
- VSO,
- ontslag met wederzijds goedvinden,
- ontslagvoorstel.
Wat moet er in een beëindigingsovereenkomst staan?
Jij bepaalt samen met jouw werkgever wat er in de beëindigingsovereenkomst komt te staan. Er zijn een aantal onderwerpen die in bijna alle beëindigingsovereenkomsten terugkomen.
- Wanneer is de einddatum van het contract?
- Krijg je een vrijstelling van werk?
- Hoe hoog is de beëindigingsvergoeding?
- Wanneer volgt de eindafrekening?
- Worden vakantiedagen uitbetaald?
- Vervallen post-contractuele bedingen, zoals het concurrentiebeding en/of relatiebeding?
- Ontvang je een positief getuigschrift en/of positieve referenties?
- etc.
Wist je dat je meestal een vergoeding krijgt voor een juridische check van de vaststellingsovereenkomst?
Beëindigingsovereenkomst en recht op WW
Als jouw ontslag via een beëindigingsovereenkomst word gergeld, kun je hiermee naar het UWV om een uitkering aan te vragen. Het UWV beoordeeldt dan of je recht hebt op een WW-uitkering. Je moet dan aan een aantal voorwaarden voldoen. Een van deze voorwaarden is dat je niet verwijtbaar werkloos mag zijn. Het UWV kijkt dus naar de reden van het ontslag. Het is dan ook belangrijk wat hierover staat vermeld in de vaststellingsovereenkomst.
Het UWV beoordeelt verder of de juiste opzegtermijn in acht is genomen. Bij een ontslag moet namelijk rekening worden gehouden met de opzegtermijn. Deze staat in de arbeidsovereenkomst of cao. Als jouw werkgever niet de juiste opzegtermijn hanteert, dan krijg je niet meteen na jouw ontslagdatum een uitkering. Je krijgt dan pas een of enkele maanden na jouw ontslag een WW-uitkering.
Beëindigingsovereenkomst en vergoeding
Veel mensen denken dat je automatisch recht hebt op de transitievergoeding bij een ontslag met een beëindigingsovereenkomst. Dit is echter niet altijd het geval. Volgens de wet heb je namelijk alleen recht op een transitievergoeding als je onvrijwillig ontslag krijgt.
Bij een ontslag met een beëindigingsovereenkomst is geen sprake van een onvrijwillig ontslag, aangezien beide partijen akkoord gaan met het vertrek. Strikt juridisch gezien heb je dan ook geen recht op een transitievergoeding bij een ontslag met een beëindigingsovereenkomst. In plaats daarvan kunnen jij en jouw werkgever overeenkomen dat je een andere vorm van compensatie ontvangt, de zogeheten beëindigingsvergoeding. De hoogte van deze vergoeding wordt bepaald door de onderhandelingen tussen jou en jouw werkgever. Deze is dus afhankelijk van de vraag hoe graag jouw werkgever wil dat je vertrekt en hoe sterk jouw onderhandelingspositie is.
Hoewel je dus officieel geen recht hebt op een transitievergoeding bij een ontslag via een beëindigingsovereenkomst, is dit in de praktijk wel vaak het uitgangspunt.
Neem direct contact op met onze arbeidsrecht jurist mr. Milad Rahnama’i voor een gratis intakegesprek.
Beëindigingsovereenkomst bij ziekte
Ben je ziek? Stem dan nooit zomaar in met een beëindigingsovereenkomst. Dit brengt namelijk de nodige risico’s met zich mee. Je kunt daarmee jouw rechten op een uitkering verspelen.Als je arbeidsongeschikt bent heb je namelijk ontslagbescherming. Dit betekent dat je in principe niet kan worden ontslagen tijdens deze periode, tenzij er uitzonderlijke omstandigheden zijn, zoals een ontslag op staande voet.
Desondanks gebeurt het vaak dat werkgevers zieke werknemers willen laten vertrekken via een beëindigingsovereenkomst. Ook werknemers zelf willen vaak weg, bijvoorbeeld bij een arbeidsconflict of een burn out.
Ben je ziek en heb je een beëindigingsovereenkomst gekregen? Of wil je zelf weg? Laat je altijd adviseren door een arbeidsrechtjurist. Het tekenen van een beëindigingsovereenkomst bij ziekte kan namelijk gevolgen hebben voor jouw uitkering. Afhankelijk van de omstandigheden zijn verschillende oplossingen mogelijk. Wij adviseren jou graag.
Lees hier meer over de valkuilen bij het tekenen van een vaststellingsovereenkomst
Juridische advies bij ontslag met beëindigingsovereenkomst Wat zijn de kosten?
Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen en wil je deze juridisch laten nakijken? Neem dan contact met ons op. Het controleren van beëindigingsovereenkomsten is voor ons dagelijkse kost. Om die reden kunnen wij dit doen tegen scherpe prijzen. Het is overigens gebruikelijk dat jouw werkgever deze kosten vergoedt. In de meeste gevallen kost het nakijken van de beëindigingsovereenkomst jou helemaal niets.
Mocht de werkgever geen juridische kosten vergoeden dan spreken we van tevoren een vaste prijs af voor onze werkzaamheden. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
We kunnen voor jou ook onderhandelen over de voorwaarden van jouw ontslag, zodat je er financieel zoveel mogelijk uithaalt. In de meeste gevallen lukt het ons om voor jou een hogere beëindigingsvergoeding te krijgen. Dit doen wij doorgaans op basis van een succes fee. Dit betekent dat je ons alleen een (extra) betaling bent verschuldigd als het ons lukt om voor jou een betere deal te krijgen.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave.