045 - 511 2657 (gratis intake)
menu

Mediation wordt steeds vaker toegepast om problemen op te lossen. Heb je een conflict en wil je dit op een snelle en goede manier oplossen? Dan is mediation misschien iets voor jou. Op deze pagina lees je hier meer over.

Wat is mediation?

Mediation is niets anders dan het oplossen van een probleem onder begeleiding van een onafhankelijke bemiddelaar, de mediator.

Het gaat er niet om wie er juridisch “gelijk” heeft. Bij mediation wordt gekeken naar een oplossing die voor beide partijen acceptabel is. Dat betekent dat beide partijen hun juridische standpunten moeten loslaten. En water bij de wijn moeten doen. Komen partijen samen met de mediator tot een oplossing? Dan worden de gemaakte afspraken op papier gezet.

Voordelen mediation

Het voordeel van mediation is dat het vaak sneller en goedkoper is dan een procedure bij de rechter. Ook zijn partijen meestal tevreden met de uitkomst. Dit komt omdat partijen zelf tot een oplossing komen. In plaats van een rechter die in het voordeel van één partij beslist.

Wanneer een mediatior inschakelen?

Je kunt een mediator in principe inschakelen bij alle soorten conflicten. Zolang beide partijen maar bereid zijn om over een oplossing te onderhandelen. Er zijn verschillende soorten mediation. Recht op Juristen is gespecialiseerd in arbeidsrecht mediation (bij arbeidsconflicten) en echtscheiding mediation.

In de volgende gevallen kan mediation zinvol zijn. Beide partijen:

  • hebben een conflict
  • willen een juridische procedure voorkomen
  • willen een snelle oplossing
  • vinden de (toekomstige) relatie met de andere partij belangrijk
  • komen er zelf niet uit
  • zijn bereid om te onderhandelen over een oplossing
  • willen graag invloed op de uitkomst

Neem direct contact op met onze mediator en jurist mr. Milad Rahnama’i.

Bel 045 - 511 2657
Of stuur een e-mail

Hoe werkt mediation?

Bij mediation probeer je samen tot een oplossing te komen. Het mediation-traject bestaat uit gesprekken tussen jou, de andere partij en de mediator. Deze zal de gesprekken begeleiden. De mediator zorgt ervoor dat iedereen zijn verhaal kan doen en helpt bij het zoeken naar oplossingen.

Lukt het om tot afspraken te komen? Dan worden deze door de mediator op papier gezet in een vaststellingsovereenkomst. Deze afspraken zijn bindendvoor beide partijen.

Hoe lang duurt mediation?

Iedere zaak en ieder probleem is natuurlijk anders. Het aantal gesprekken dat nodig is, is afhankelijk van het soort conflict en de inspanningen van beide partijen om samen tot een oplossing te komen. Gemiddeld moet je rekening houden met 2-8 gesprekken van circa 2 uur per gesprek.

Wat kost mediation?

De kosten zijn afhankelijk van jouw specifieke situatie. Mediation is maatwerk. Wij werken op uurtarief, maar kunnen op verzoek ook een vaste prijs afspreken.

Wie betaalt de kosten van een mediator?

Dit is afhankelijk van het soort conflict. Bij een arbeidsconflict worden de kosten meestal door de werkgever betaald. Bij conflicten tussen particulieren zoals eens scheiding worden de kosten meestal 50/50 verdeeld. Het is mogelijk om hiervan af te wijken.

Voordat het mediation-traject begint worden altijd duidelijke afspraken gemaakt over de kosten en de verdeling daarvan. Deze afspraken worden opgenomen in de overeenkomst.

Wat als mediation mislukt?

Lukt het niet om er met behulp van een mediator uit te komen? Geen probleem! Dan kan er altijd nog een procedure bij de rechter worden opgestart.

Goed om te weten is dat de gesprekken die tijdens het traject zijn gevoerd vertrouwelijk zijn. Vertrouwelijkheid is een belangrijk kenmerk voor mediation. De informatie die is besproken tijdens het traject mag dus niet worden gebruikt voor een gerechtelijke procedure.

Ben je op zoek naar mediator in omgeving Heerlen, Zuid-Limburg? Neem dan contact met ons op. Dan vertellen we je direct wat we voor jou kunnen betekenen.

Neem contact op