045 - 511 2657 (gratis intake)
menu

Een aanrijding kan een grote impact hebben op je leven. Je kunt hier blijvend letsel aan overhouden. Als de aanrijding de schuld van een ander is, heb je mogelijk recht op smartengeld. Of een andere vorm van letselschadevergoeding. Op deze pagina lees je hier meer over.

Smartengeld na aanrijding, inhoudsopgave

 1. Wat is smartengeld?
 2. Materiële schade
 3. Wanneer recht op smartengeld na aanrijding?
 4. Hoeveel smartengeld na aanrijding?
 5. Gratis juridische hulp bij claimen smartengeld

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vorm van schadevergoeding die je kan krijgen voor emotionele schade. Veel mensen verwarren smartengeld met de totale letselschadevergoeding die je kunt krijgen na een aanrijding. Smartengeld is puur en alleen de vergoeding voor de psychische en emotionele schade die je hebt geleden. Dit is de schade die niet in geld kan worden uitgedrukt.

Denk hierbij aan:
–          de pijn die je na een aanrijding hebt gehad
–          het verlies dat je hebt omdat je een bepaalde hobby niet meer kunt uitoefenen
–          gevoelens van schaamte voor bepaalde littekens of brandwonden
–          depressieve gevoelens
–          angstgevoelens omdat je niet meer durft te rijden

Smartengeld is dus een compensatie voor gederfde levensvreugde. Een ander woord voor smartengeld is immateriële schade.

Materiële schade

Meestal heb je bij een aanrijding ook materiele schade opgelopen. Dat is de schade die wel in geld kan worden uitgedrukt.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
–          schade aan je eigendommen (auto, kleding, telefoon etc.)
–          medische kosten (eigen risico, extra kosten door ziekenhuisopname)
–          reiskosten naar ziekenhuis of fysiotherapeut
–          verlies aan inkomen omdat je niet meer kunt werken
–          kosten voor huishoudelijke hulp
–          kosten zonder nut, bijvoorbeeld de kosten van het abonnement van de sportschool waar je geen gebruik van kunt maken

Tip: houd een lijst bij van alle kosten die je hebt gemaakt en schade die je hebt geleden

Wanneer recht op smartengeld na aanrijding?

Je hebt recht op smartengeld na een aanrijding als:

–          je kunt aantonen dat de aanrijding door iemand anders is veroorzaakt
–          je kunt aantonen dat je door de aanrijding letsel hebt opgelopen
–          je kunt aantonen dat je door het letsel immateriële schade hebt geleden

Is de aanrijding veroorzaakt door iemand is anders? Dan kun je deze persoon aansprakelijk stellen op grond van onrechtmatige daad. Je kunt hiervoor een claim indienen bij de verzekeraar van de wederpartij. Deze erkent de aansprakelijkheid wel of niet.

Erkent de verzekeraar aansprakelijkheid? Dan kun je onderhandelen over de hoogte van de  letselschadevergoeding. Smartengeld kan hier een onderdeel van uitmaken.

Heb je zelf ook schuld aan de aanrijding? Dan krijg je mogelijk maar een deel van je schade vergoed vanwege “eigen schuld.”

Wij kunnen je helpen bij het indienen van de claim bij de verzekeraar. Het is van belang om vooraf samen een strategie te bepalen. Het liefst wil je natuurlijk volledig herstellen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Het is belangrijk dat je dan in ieder geval een compensatie krijgt door middel van een zo hoog mogelijke letselschadevergoeding. Wij kunnen je hierbij helpen. Wij zijn uitstekende onderhandelaars.

Neem direct contact op met onze letselschade specialist mr. Milad Rahnama’i voor een gratis intakegesprek.

Bel 045 - 511 26 57
of stuur een e-mail

Hoeveel smartengeld na aanrijding?

De hoogte van het smartengeld is lastig te bepalen. Het gaat namelijk om onzichtbare schade. Bovendien is de hoogte pas echt duidelijk als er een medische eindsituatie is bereikt. Daarvan is sprake als je uitbehandeld bent: je klachten verminderen niet meer of je bent genezen.

Het is op voorhand dus lastig aan te geven hoeveel smartengeld je krijgt na een aanrijding. Belangrijk om te weten is dat de bedragen die je in Nederland krijgt niet te vergelijken zijn met de bedragen in Amerika. De bedragen in Nederland liggen een stuk lager. Dit is voor veel slachtoffers teleurstellend.

Door de jaren heen zijn er veel letselschadezaken geweest. Deze zaken zijn verzameld in de ANWB Smartengeldgids. Een goede letselschade advocaat of letselschade jurist vergelijkt jouw zaak met eerdere uitspraken die zijn gedaan. Op deze manier kan worden ingeschat hoeveel smartengeld je kan krijgen na een aanrijding.

Om je toch een richtlijn te kunnen geven staan hieronder een aantal voorbeelden van bedragen die je kunt krijgen bij verschillende categorieën letsel. Deze bedragen zijn ter indicatie. Hier kun je geen rechten aan ontlenen.

Gering letsel: maximaal € 2.000,- smartengeld 

Bij gering letsel moet je denken aan enkelvoudig letsel waarbij je jouw normale dagelijkse activiteiten voor een periode van één tot maximaal dertien weken niet kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld omdat je in bed lag. Of hier lichamelijk niet toe in staat was. Je hebt pijn geleden en bent mogelijk in het ziekenhuis opgenomen (in ieder geval heb je een dokter bezocht). Bij een gering letsel herstel je uiteindelijk volledig.

Voorbeelden van gering letsel zijn:
– kneuzingen
– schaafwonden
– lichte hersenschudding
– kleine botbreuken

Licht letsel: tussen € 1.500,- en € 3.500,- smartengeld

Bij licht letsel moet je denken aan meervoudig letsel. Je bent mogelijk in het ziekenhuis ogenomen en hebt eventueel een operatie gehad. Je kunt een aantal maanden niet werken, hebt bedrust nodig, loopt met krukken en moet een tijd verzorgd worden. Uiteindelijk kun je zonder enige beperking weer aan het werk en kun je weer sporten. Wel kan het zijn dat je littekens hebt overgehouden.

Voorbeelden van licht letsel:

 • (ontsierende) littekens
 • inwendig letsel
 • eenvoudige botbreuken
 • beschadiging van gebit
 • kleine vermindering van gezichtsscherpte

Matig letsel: tussen € 3.500,- en € 9.000,- smartengeld

Bij matig letsel moet je denken aan letsel waarbij je geruime tijd afhankelijk bent van hulp. Je hebt eventueel een operatie gehad in het ziekenhuis. Je hebt een lichte handicap aan de aanrijding overgehouden. Bij matig letsel duurt het medische traject maximaal een jaar. Je herstelt niet volledig, maar kunt uiteindelijk wel (met moeite) je oude beroep weer oppakken.

Voorbeelden van matig letsel:

 • gecompliceerde botbreuken
 • gescheurde kniebanden
 • whiplash
 • blijvend nekletsel
 • lelijk litteken door vleeswond
 • verlies van een tand
 • verlies van een deel van een vinger

Ernstig letsel: tussen € 9.000 en € 21.000 smartengeld

Bij ernstig letsel moet je denken aan letsel waarbij je voor een langere periode in het ziekenhuis bent opgenomen en waarbij je lange tijd afhankelijk bent van hulp. Je hebt maandenlang bedrust nodig. Je hebt eventueel een operatie gehad in het ziekenhuis. Bij ernstig letsel duurt de medische behandeling minimaal één jaar. Je hebt een matige handicap aan de aanrijding overgehouden. Er is geen sprake van volledig herstel, maar je kunt uiteindelijk met moeite je oude beroep weer oppakken. Wel heb je te maken met functieverlies van een lichaamsdeel.

Voorbeelden van ernstig letsel:

 • ernstige whiplash
 • aan één kant doof
 • korte tijd bewusteloos of in coma
 • schedelbasisfractuur
 • ernstig inwendig letsel
 • belangrijke blijvende vermindering van zicht

Zwaar letsel: tussen € 9.000 en € 21.000 smartengeld

Bij zwaar letsel moet je denken aan ernstige verwondingen. Je bent meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen en bent zelfs in levensgevaar geweest. Het medische traject kan jaren duren. Je herstelt niet. En je hebt de rest van je leven te maken met een zware handicap. Je kunt hierdoor niet of niet volledig meer werken.

Voorbeelden van zwaar letsel:

 • lange tijd bewusteloos of in coma
 • verlies van reuk
 • verlies van smaak
 • verandering van karakter
 • geestelijk instabiel

Zeer zwaar letsel: tussen € 43.000 en € 76.000 smartengeld

Bij zeer zwaar letsel moet je denken aan letsel waarbij je hele leven verandert. Je hebt te maken met een zware handicap, ernstige littekens en verlies van een lichaamsdeel of functieverlies. Je zult nooit meer herstellen. Je hebt voor de rest van je leven medische begeleiding en controle nodig. Je kunt je eigen werk niet meer doen. Mogelijk ben je ook niet meer geschikt voor ander werk.

Voorbeelden van zeer zwaar letsel:

 •  ernstige brandwonden
 • verlies van arm, been, hand voet
 • hoge dwarslaesie waarbij je normaal kan eten, communiceren, tv kijken, etc.
 • blind aan beide ogen
 •  verlies van spraak

Uitzonderlijk zwaar letsel: vanaf € 76.000,- smartengeld

Bij uitzonderlijk zwaar letsel moet je denken aan blijvend letsel (lichamelijk en/of geestelijk) waarbij je mogelijk voor de rest van je leven in een rolstoel moet zitten. Je kunt niet meer werken en ook niet thuis worden verpleegd. Je bent aangewezen op een verpleeghuis of psychiatrische inrichting.

Voorbeelden van uitzonderlijk zwaar letsel

 • totale dwarslaesie
 • ernstige brandwonden waardoor je ernstig misvormd bent
 • niet meer kunnen communiceren

Gratis juridische hulp bij claimen smartengeld

Ben je op zoek naar juridische hulp bij het claimen van smartengeld of een andere vorm van letselschadevergoding? Wij helpen je graag verder. Onze juridische hulp is voor jou gratis. Onze kosten worden namelijk bij de verzekeraar van de wederpartij ingediend. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over hoge juridische kosten.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Het eerste gesprek is gratis en zonder verplichtingen. Wij zijn gevestigd in Heerlen, Zuid-Limburg maar werken ook op afstand.

Ik wil gratis juridische hulp 

Oprecht betrokken.

Lef, oplossingsgericht en creatief.

Meer over ons

Gratis intake.

Zonder verplichtingen.

Aanvragen Meer informatie