Ik ben ziek maar moet toch werken
Wanneer je ziek bent maar toch moet werken, kom je in een bijzonder vervelende en vooral stressvolle situatie terecht. Want, want moet je doen? Alleen jij en niemand anders voelt of je wel of niet ziek bent. Maar wat gebeurt er als je niet gaat werken? Arbeidsrecht juriste Chantalle Tholen legt in dit artikel uit hoe het juridisch zit.
Ik ben ziek maar moet toch werken, inhoudsopgave
- Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent?
- Wat als mijn werkgever geen bedrijfsarts heeft?
- Wat als mijn werkgever geen bedrijfsarts heeft ingeschakeld?
- Wat als ook de bedrijfsarts oordeelt dat ik niet ziek ben en dus moet werken?
Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent?
Belangrijk om te weten is dat je werkgever niet kan én mag bepalen of je wel of niet ziek bent. En of je dus (weer) moet komen werken. Jouw werkgever is namelijk geen arts.
Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent
Alleen een bedrijfsarts kan hierover een oordeel geven. Dat is een arts die na zijn basisopleiding nog een specialisatieopleiding heeft gevolgd.
Dat betekent dus dat ook een huisarts of een andere behandelaar niet kan bepalen of je wel of niet kan werken Een huisarts bijvoorbeeld kijkt alleen of je ziek bent. Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren. Dat is een andere beoordeling. Je huisarts of behandelaar kan hier natuurlijk wel een oordeel over hebben, maar het oordeel van de bedrijfsarts is in beginsel doorslaggevend.
Zolang je dus niet bij de bedrijfsarts bent geweest, hoef je dus ook niet te werken. Je hebt dan ook gewoon recht op doorbetaling van jouw salaris (minimaal 70%).
Wat als mijn werkgever geen bedrijfsarts heeft?
Iedere werkgever is wettelijk verplicht om een bedrijfsarts te hebben voor zijn werknemers. Heb je je ziekgemeld? En ziet het er niet naar uit dat je op korte termijn zal herstellen? Dan zal je werkgever zo snel mogelijk een bedrijfsarts moeten inschakelen. Wettelijk moet je in ieder geval binnen 6 weken na je ziekmelding een bedrijfsarts hebben gezien.
Wat als mijn werkgever geen bedrijfsarts heeft ingeschakeld?
Als jouw werkgever jouw ziekmelding niet accepteert stuur dan een brief naar je werkgever. Geef hierin het volgende aan:
- Geef aan dat je ziek bent en vanaf welke datum
- dat je weer gaat werken zodra je ziekte voorbij is,
- dat je graag een bedrijfsarts wilt zien
Neem contact op met onze juriste mr. Chantalle Tholen voor een gratis intakegesprek
Wat als ook de bedrijfsarts oordeelt dat ik niet ziek ben en dus moet werken?
Het oordeel van de bedrijfsarts is belangrijk, maar niet allesbepalend. We zien geregeld dat bedrijfsartsen de situatie verkeerd inschatten. Hierbij moet niet uit het oog worden verloren dat de bedrijfsarts door de werkgever wordt ingeschakeld. Het gezegde luidt niet voor niets: “wie betaalt, bepaalt”. Hoewel een bedrijfsarts onafhankelijk hoor te zijn, zijn er helaas ook bedrijfsartsen die geneigd zijn om de werkgever naar de mond te praten.
Second opinion bij andere bedrijfsarts op kosten van werkgever
Ben je het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts? Dan heb je het recht om een second opinion aan te vragen bij een andere bedrijfsarts. De werkgever is in principe verplicht om hieraan mee te werken en de kosten hiervoor te vergoeden, tenzij sprake is van zwaarwegende omstandigheden.
Deskundigenoordeel UWV
Een andere mogelijkheid is om een deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV. De verzekeringsarts van het UWV zal dan een oordeel geven over de vraag of je wel of niet arbeidsongeschikt bent. De kosten voor het aanvragen van een deskundigenoordeel bij het UWV bedragen € 100,- per aanvraag. Deze kosten moet je zelf betalen.
Het deskundigenoordeel kan hier worden aangevraagd.
Ik ben ziek maar moet toch werken – conclusie
Wanneer je ziek bent maar toch moet werken, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een bedrijfsarts wordt ingeschakeld. Alleen de bedrijfsarts kan namelijk een oordeel geven over de vraag of je ziek bent en moet werken.
Als je nog geen bedrijfsarts hebt gezien, vraag hier dan schriftelijk om. Mocht je het niet eens zijn met het oordeel van de bedrijfsarts, dan heb je recht op een second opinion bij een andere bedrijfsarts of kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
We hebben jarenlange ervaring met het begeleiden van zieke werknemers tijdens het ziektetraject. Ben je in een vervelende discussie geraakt met je werkgever? Of dreig je hierin terecht te komen? Neem dan contact met ons op. We kunnen je adviseren over en/of bijstaan tijdens het ziektetraject. Dit kan eventueel ook op de achtergrond.
1 reactie
Hallo,
Wat nu als de situatie is dat de bedrijfsarts aangeeft dat ik volledig arbeidsgeschikt ben alleen door de rvim regels niet mijn werk kan doen op de zaak maar thuis dien te werken. Mijn werkgever wil mij op ziek laten staan ondanks dat ik gewoon mijn 36 uur thuis werk. Van die 36 uur doe ik 12 uur eigen werk en de overige uren andere werkzaamheden die ze mij geven. Werkgever geeft aan omdat ik niet volledig mijn eigen taken doe ik op ziek gemeld blijf staan. Bedrijfsarts geeft aan dat ik niet ziek ben en volledig arbeidsgeschikt ben maar door de regels van de rvim niet naar werk mag. Ik zit in de risico groep. Mag mijn werkgever mij dan nog als ziek geregistreerd laten staan?
Als de bedrijfsarts aangeeft dat je volledig arbeidsongeschikt bent, dan zal je werkgever jou beter moeten melden. Je werkgever mag jou dus niet ziek geregistreerd laten staan enkel en alleen omdat je thuis werkt omdat je in de risicogroep valt. Is jouw vraag hiermee voldoende beantwoord?
Ik ben nu 11 maanden ziek heb tendinopathie vastgesteld handen pesen ontstoken en krom kan niet meer met de handen werken knieen laat ik onderzoeken as maandag naar de arts bloedwaardes gaf aan ontstekingen door hele lichaam aangezien ook knieen enorm zijn aangetast moet daar de pesen ook ontstoken zijn overal lichamenlijk pijn dit is al vastgesteld daarnaast fybromyalgie post infectieus rapport fml is te belachelijk voor woorden zonder enige problemen erin benoemd kan ik prima 20 uur per week werken dus nu word ik volgende week verwacht ben niet eens nog aan revalideren toegekomen en knie onderzoek wat moet ik doen deskundigen oordeel ingediend duurt nog even kan niet werken maar moet op oordeel van lucht gaan werken
Wat vervelend om te horen. Je kunt ook vragen om een second opinion bij een andere bedrijfsarts en de werkgever verzoeken dit oordeel en/of het deskundigenoordeel af te wachten.
Hallo,
De bedrijfsarts heeft een planning gemaakt voor mijn re- intergratie waar mijn werkgever mij andere werkzaamheden heeft gegeven dan dat ik werkelijk doe. De re-intergratie duurt twee weken en dan volgt er een gesprek met de bedrijfsarts. Er zit 1 week tussen de te-intergratie en het gesprek van de bedrijfsarts. Er zijn geen afspraken gemaakt op die ene week te komen boventallig. Maar mijn werkgever die zegt nu dat ik wel die ene week moet komen, terwijl ik daar niet voor hem getekend en dit ook niet in de planning staat voor mij te- intergratie. Mag zij dit zeggen en verwachten van mij dat ik aankomende week kom? En moet ik wel of niet gaan?ik zit in een risicogroep en heb diabetes.
Groet!
Goedemiddag,
Of je moet werken kunnen wij zo helaas niet beoordelen. Daarvoor zouden wij de stukken moeten beoordelen. Je kunt contact met ons opnemen via 045 – 5 11 26 57 om een en ander verder te bespreken.
Reacties zijn gesloten.