Geschil met huurder? Je verhuurt een woning maar je huurder betaalt de huur niet of stelselmatig te laat. Je wilt de huurder uit de woning zetten. Op deze informatie lees je hier meer over.
Geschil met huurder, inhoudsopgave
- Rechten en plichten verhuurder
- Geschil met huurder snel en goedkoop oplossen
- Wanneer kun je de huurder uit huis zetten?
- Juridische hulp nodig bij geschil met huurder?
Rechten en plichten verhuurder
De belangrijkste verplichting van jou als verhuurder is om de huurder woongenot te geven. Dat doe je door:
- de woning ter beschikking te stellen en laten,
- overlast voor de huurder zoveel mogelijk te beperken of voorkomen,
- noodzakelijk onderhoud te verrichten
Heb je een geschil met je huurder omdat deze zijn verplichtingen niet nakomt, dan wil je natuurlijk een einde maken aan de huurovereenkomst. Je kan de huurder echter niet zomaar uit huis zetten door bijvoorbeeld de sloten te laten vervangen. Je zult hiervoor naar de rechter moeten stappen. Alleen de rechter kan een einde maken aan de huurovereenkomst. Dat is alleen anders als jij en je huurder in goed overleg besluiten om de huurovereenkomst te beëindigen.
Geschil met huurder snel en goedkoop oplossen
Een huurder heeft huurbescherming. De wetgever vindt dat iedereen recht heeft op een dak boven zijn hoofd. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je als verhuurder alles hoeft te pikken. Heb je een geschil met je huurder? Dan is het verstandig om met de huurder een oplossing te zoeken. De meest snelle en goedkope oplossing is om het huurcontract met wederzijds goedvinden te beëindigen. Je hebt hiervoor de medewerking van je huurder nodig. Deze moet namelijk een beëindigingsovereenkomst tekenen. Als de huurder niet wilt meewerken, moet je naar de rechter stappen.
Neem direct contact op met onze huurrecht jurist mr. Milad Rahnama’i voor een gratis intakegesprek.
Wanneer kun je een huurder uit huis zetten?
Het is niet makkelijk om een huurder uit huis te zetten. Hieronder staan een aantal situaties waarin je de rechter kan vragen om het huurcontract te beëindigen.
-
3 maanden huurachterstand
Er is sprake van een huurachterstand van minimaal 3 maanden. De 3 maanden-regel is in de rechtspraak ontwikkeld. Het is slechts een richtlijn. Dat betekent dat ook een kleinere huurachterstand ontbinding van de huurovereenkomst kan rechtvaardigen, bijvoorbeeld als de huur stelselmatig niet of te laat wordt betaald. Het kan ook zijn dat de rechter vindt dat ontbinding van het huurcontract niet gerechtvaardigd is, ook al is er een huurachterstand van minimaal drie maanden. De rechter zal hierbij altijd een belangenafweging maken. In de ontruimingsprocedure (ontbindingsprocedure) kun je natuurlijk ook betaling van de achterstallige huur vorderen.
-
Overlast huurder
De huurder veroorzaakt ernstig overlast. Het is belangrijk dat de overlast kan worden aangetoond. Er moet dan ook een goed dossier worden opgebouwd voordat je naar de rechter kunt stappen. Het belangrijk dat de huurder in de gelegenheid is gesteld om zijn gedrag te herstellen. Als de rechter vindt dat het bewijsdossier te mager is, zal de huurder worden beschermd. Het verzoek om het huurcontract te beëindigen zal dan worden afwezen. Wij kunnen je helpen met het opbouwen van een dossier dat wij aan de rechter kunnen voorleggen.
-
Dringend eigen gebruik
Je hebt de woning nodig voor dringend eigen gebruik. Bijvoorbeeld voor je eigen gezin of omdat je je eigen woning wilt slopen of renoveren. De rechter zal ook hier altijd een belangenafweging maken. De huurovereenkomst wordt alleen beëindigd als jouw belangen zwaarder wegen dan die van de huurder. Belangrijk is of de huurder aan andere woonruimte kan komen. Het kan ook zijn dat je als verhuurder een verhuiskostenvergoeding moet betalen.
-
Hennepkwekerij
In huurwoningen worden vaak hennepkwekerijen aangetroffen. Dat wil je als verhuurder natuurlijk niet. Heb je te maken met een huurder die een wietplantage is begonnen? Dan kun je de rechter vragen om de huurovereenkomst te beëindigen. Als in de huurovereenkomst een verbod is opgenomen om een hennepkwekerij te beginnen, dan is de kans groter dat de rechter de huurovereenkomst zal beëindigen. Ook kun je jouw schade vorderen die het gevolg is van de wietplantage. Denk hierbij aan de schade aan het pand, maar eventueel ook huuropbrengsten die je misloopt als de gemeente besluit om jouw woning tijdelijk dicht te timmeren.
Juridische hulp nodig bij geschil met huurder
Heb je een geschil met je huurder? En ben je op zoek naar juridische hulp? Recht op Juristen in Heerlen heeft ruime ervaring op het gebied van huurrecht. Elke situatie is anders. We bepalen dan ook samen met jou de juiste strategie. Wacht niet te lang en neem vrijblijvend contact met ons op. Dan vertellen we direct wat we voor jou kunnen betekenen.