045 - 511 2657 (gratis intake)
menu

Je staat op het punt om je woning te verhuren. Je wilt natuurlijk dat je huurder geen overlast veroorzaakt, dat goed wordt omgegaan met je woning en dat de huur op tijd wordt betaald. Een goed huurcontract opstellen is dan ook belangrijk. Besteed dit altijd uit aan een jurist huurrecht.

Voorbeeld huurcontract gebruiken?

Je kunt natuurlijk een standaard huurcontract gebruiken of een voorbeeld huurcontract (model huurovereenkomst) van internet plukken. Op internet staan alleen zoveel soorten huurcontracten dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien is dit huurcontract niet afgestemd op jouw specificatie situatie.

Als je jouw woning wilt verhuren zijn onder meer de volgende huurcontracten mogelijk:

 • tijdelijk huurcontract
 • huurcontract voor onbepaalde tijd
 • huurcontract kamerverhuur (bij onzelfstandige woonruimte),
 • huurcontract met diplomatenclausule etc.

Waarom huurcontract laten opstellen door een huurrecht jurist?

Het is belangrijk om na te gaan welk huurcontract voor jouw specifieke situatie het beste is. Wil je jouw woning tijdelijk verhuren of voor onbepaalde tijd? Is er sprake van een zelfstandige of onzelfstandige woning? Waarom wil je de woning verhuren? Wil je eerst kennismaken met de huurder? Of wil je juist zekerheid dat de huurder bijvoorbeeld een jaar blijft zitten.

We zien vaak dat klanten een verouderd huurcontract gebruiken. Of een huurovereenkomst die helemaal niet past bij de situatie. Wil je er zeker van zijn dat je een huurcontract gebruikt die is afgestemd op jouw wensen? Laat je huurovereenkomst dan door ons controleren. Of laat deze opstellen door ons kantoor.

Wij hebben ruime ervaring met het opstellen van huurcontracten en zorgen voor een huurcontract op maat.

Ik wil een huurcontract laten opstellen

Tijdelijk huurcontract opstellen

Wil je jouw woning tijdelijk verhuren? Bijvoorbeeld omdat je eerst wilt weten wat voor een vlees je in de kuip hebt. Dan is het verstandig om een tijdelijk huurcontract op te stellen. Bij een huurcontract voor onbepaalde tijd heeft de huurder namelijk veel meer huurbescherming.

Sinds de invoering van de Wet doorstroming huurmarkt is het mogelijk een tijdelijk huurcontract aan te gaan.

Bij een tijdelijk huurcontract zijn de volgende zaken van belang:

 • Een tijdelijk huurcontract kan worden aangegaan voor maximaal twee jaar
 • Je moet de huurder schriftelijk laten weten dat het huurcontract eindigt. Dit moet uiterlijk 1 maand voor de overeengekomen einddatum. En mag niet eerder dan 3 maanden vóór de einddatum. Doe je dit niet (tijdig)? Dan ontstaat er automatisch een huurcontract voor onbepaalde tijd. De huurder heeft dan volledige huurbescherming. Dat betekent dat niet zomaar kan worden opgezegd.
 • De huurder kan het huurcontract tussentijds opzeggen. Er geldt een wettelijke opzegtermijn van 1 maand. De verhuurder kan de huurovereenkomst niet tussentijds opzeggen.
 • Er kan maar één keer een tijdelijk huurcontract worden aangegaan.

Diplomatenclausule

Vertrek je voor een langere periode naar het buitenland? Bijvoorbeeld voor je werk of omdat je een wereldreis gaat maken. Dan wil je je eigen woning natuurlijk niet zomaar opgeven. Vanwege de kosten wil je de woning ook niet leeg laten staan. Het verhuren van de woning is dan ideaal. Maar als je terugkeert naar Nederland, wil je natuurlijk wel weer in je eigen woning kunnen wonen. In deze situatie is het verstandig om in het huurcontract een diplomatenclausule op te nemen. In het huurcontract komt dan te staan dat de huurder de woning na een bepaalde termijn moet ontruimen omdat je zelf weer in de woning wilt wonen.

Let op: een diplomatenclausule in het huurcontract betekent niet dat de huurovereenkomst ook wordt beëindigd. Je hebt dan wel een geldige reden om de huurovereenkomst op te zeggen. Gaat de huurder niet akkoord met de opzegging, dan zal je naar de rechter moeten stappen. De rechter zal dan een belangenafweging maken. Hierbij zal je aan moeten tonen dat je zelf geen andere woonruimte hebt.

Huurcontract onbepaalde tijd

Wil je jouw woning voor onbepaalde tijd verhuren? Dan heb je een huurcontract nodig voor onbepaalde tijd. In het huurcontract wordt dan geen einddatum afgesproken.

Belangrijk om te weten is dat een huurder met een huurcontract voor onbepaalde tijd huurbescherming heeft. Dat betekent dat je het huurcontract niet zomaar kan beëindigen. Dit kan bijvoorbeeld wel in de volgende situaties:

 • Er is sprake van een huurachterstand van minimaal drie maanden
 • Er is sprake van ernstige overlast
 • Je hebt de woning nodig voor dringend eigen gebruik
 • De huurder is een wietplantage begonnen

Het is belangrijk om in het huurcontract verschillende verboden op te nemen, zodat je huurder duidelijk weet wat wel en niet mag. Bijvoorbeeld het verbod om in de woning een hond te houden, het verbod om de woning (gedeeltelijk) onder te verhuren, het verbod om een wietplantage te beginnen, het verbod om overlast te veroorzaken etc. Op deze manier sta je in een eventuele procedure sterker. Ook kun je aan het overtreden van het huurcontract een boete koppelen.

Huurcontract opstellen voor kamerverhuur

Wil je geen woning maar een kamer (of meerdere kamers) verhuren? Dan is van belang of je zelf ook in de woning blijft wonen. Is dit het geval dan heeft de huurder minder bescherming. Zo kun je bijvoorbeeld een proefperiode van 9 maanden afspreken.

Let op, dit kan alleen als je zelf ook in de woning blijft wonen. Woon je zelf niet in het pand, maar heb je de woning gekocht als belegging? Dan gelden weer andere regels.

Bij kamerverhuur is het belangrijk om huishoudelijke regels op te stellen. Bijvoorbeeld over het gebruik van de gezamenlijke ruimtes, zoals keuken, douche toilet. Ook is het verstandig afspraken te maken over bezoeken en feestjes, het voorkomen van overlast, veiligheid, afvalbeheer etc. Deze afspraken worden vastgesteld in een huisreglement. Dit reglement vormt een onderdeel van het huurcontract.

Ik wil een huurcontract laten opstellen. Wat zijn de kosten?

De kosten voor het opstellen van een huurcontract zijn afhankelijk van het soort huurcontract en jouw specifieke wensen. Meestal spreken we van tevoren een vaste prijs af. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Dus geen uurtje-factuurtje. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave.

Neem contact op 

Oprecht betrokken.

Lef, oplossingsgericht en creatief.

Meer over ons

Gratis intake.

Zonder verplichtingen.

Aanvragen Meer informatie