Heb je geen salaris ontvangen? Of heb je te weinig salaris ontvangen? Dan is het belangrijk om te weten waarom je werkgever niet betaald. Kan je werkgever niet betalen of wil je werkgever niet betalen? Op deze pagina lees je wat je kunt doen.
Redenen voor stopzetten of opschorten salaris
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je werkgever je salaris niet, niet geheel of niet tijdig betaalt.
- Je bent op staande voet ontslagen
- Je bent geschorst of op non-actief gesteld. Je werkgever vindt dat je geen recht hebt op salaris gedurende de schorsing.
- Je werkgever is van mening dat je niet (langer) ziek bent. Of dat je onvoldoende meewerkt aan je re-integratie.
- Je werkgever heeft financiële problemen
- Je werkgever wil een einde maken aan de arbeidsrelatie. Loonopschorting is vaak een voorbode voor ontslag
- De arbeidsovereenkomst is beëindigd, maar je werkgever betaalt je loon niet na ontslag.
Wat de reden ook is, het is belangrijk dat je jouw verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst blijft nakomen. Neem zo snel mogelijk actie. Doe je dit niet? Of wacht je te lang? Dan loop je het risico dat je jouw rechten ten aanzien van het achterstallige verspeelt.
Wat als werkgever loon niet betaald? 4 tips van Recht op Juristen
- Vraag je werkgever waarom het salaris nog niet (volledig) is voldaan
- Blijf je eigen verplichtingen nakomen. Blijf werken. Is dit niet mogelijk? Geef dan duidelijk aan je beschikbaar blijft voor arbeid.
- Neem zelf geen ontslag! Doe je dit wel? Dan heb je geen recht op een WW-uitkering.
- Neem contact op met een arbeidsrecht specialist.
Loonvorderingsprocedure
Als je werkgever je loon niet betaalt, kun je een loonvorderingsprocedure opstarten. Op de eerste plaats moet natuurlijk komen vast te staan waarom je werkgever het salaris niet of niet tijdig betaalt. Aan de hand hiervan kan een arbeidsrecht jurist jouw rechtspositie beoordelen en jou adviseren over de te volgen strategie.
Doorgaans wordt er eerst een sommatiebrief naar je werkgever gestuurd. In deze bief wordt je werkgever gevraagd het achterstallige salaris betalen (eventueel vermeerderd met de wettelijke verhoging en de wettelijke rente). Vaak is dat al voldoende om je werkgever tot betaling te dwingen. Gaat je werkgever echter niet over tot betaling? Dan kan er een loonvorderingsprocedure bij de kantonrechter worden opgestart. Wij kunnen je hierbij helpen.
Ons kantoor is gevestigd in Heerlen, Zuid-Limburg maar wij werken landelijk. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.
1 reactie