RechtOp Juristen
Kerkraderweg 13, Heerlen
Tel. 045 5112657


Dodelijk zwemongeluk

Vandaag meldde de Telegraaf dat een man en vrouw zijn gearresteerd in verband met de verdrinking van een 5-jarig jongetje. De man en vrouw waren aanwezig als begeleiders en hebben mogelijk onvoldoende toezicht gehouden. Het jongetje was samen met zijn 9-jarig broertje bij het surfstrandje in het water aan het spelen, waar het verboden was te zwemmen.

Onvoldoende toezicht, dood door schuld

 

Wanneer een volwassene onvoldoende toezicht houdt op een kind dat aan zijn toezicht is toevertrouwd en er gebeurt een ongeluk, dan heeft dit naast grote emotionele gevolgen vaak ook juridische gevolgen. Er kan zelfs sprake zijn van ‘dood door schuld’, wanneer een kind komt te overlijden doordat er even niet goed wordt opgelet. Dit overkwam ook een man die samen met zijn dochter van 7 en enkele vriendjes en vriendinnetjes ging zwemmen.  De man  wilde even naar de sauna. Omdat er een badmeester aanwezig was, voorzag hij geen problemen. Hij zei tegen de kinderen dat hij even weg was en instrueerde hen niet naar het diepe te gaan en goed op elkaar te letten.  De man vertrok naar de sauna en een paar minuten later was een vriendje van zijn dochter verdronken.

De rechtbank oordeelde dat de man ernstig tekort was geschoten in zijn zorgplicht, doordat hij er bewust voor had gekozen zich af te zonderen in de sauna, zonder zich ervan te vergewissen of dit veilig kon. Dat de man niet wist dat het jongetje niet kon zwemmen, maakte volgens de rechtbank niets uit. Daar had de man gelet op de leeftijd van het kind rekening mee moeten houden. De rechtbank was dan ook van oordeel dat de man zeer onvoorzichtig, onoplettend en nalatig is geweest in de zorgplicht die hij op dat moment had. De man werd veroordeeld wegens ‘dood door schuld’ tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van 2 jaar.

 

 

Reageer